Štát Tennessee prijal zákon, ktorý umožňuje učiteľom nosiť zbrane

24.04.2024 Celý región

Washington 24. apríla (TASR) - Zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee v utorok schválili návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom, riaditeľom a ďalším zamestnancom škôl nosiť skryté ručné strelné zbrane. Stalo sa tak rok po tom, ako na základnej škole v tomto štáte došlo k streľbe so smrteľnými následkami, informuje TASR podľa tlačovej agentúry AFP.

Opatrenie prešlo miestnou Snemovňou reprezentantov po tom, ako ho začiatkom apríla schválil i tamojší Senát, čím sa dostalo na podpísanie ku guvernérovi štátu Tennessee Billovi Leemu, ktorý sa predtým vyjadril, že je "otvorený" myšlienke nosenia zbraní a údajne nikdy žiadny návrh zákona nevetoval.

V predmetnom právnom predpise sa stanovujú rôzne požiadavky na zamestnancov škôl, aby mohli nosiť zbraň - vrátane absolvovania 40 hodín "základnej odbornej prípravy v oblasti školskej polície" a ďalších 40 hodín odbornej prípravy ročne.

Opatrenie bolo prijaté o niečo viac ako rok po tom, ako útočník 27. marca 2023 spustil paľbu na základnej škole v meste Nashville, pričom zabil tri deti a troch zamestnancov. Útočníka následne zastrelili policajti.

Republikánmi ovládaný zákonodarný zbor štátu Tennessee vylúčil dvoch demokratických poslancov, ktorí po streľbe organizovali pred miestnym Kapitolom protesty za kontrolu zbraní.

Streľba na školách je v USA mimoriadne častým javom, rovnako ako výzvy na sprísnenie opatrení na kontrolu zbraní.

Federálne opatrenia v tejto oblasti sú však obmedzené a ponechávajú na štátoch a miestnych zastupiteľstvách, aby prijali vlastné pravidlá týkajúce sa strelných zbraní, ktoré sa môžu v jednotlivých jurisdikciách značne líšiť.
 

Vyberte región